Per november 2024 zijn wij door het ISFM (International Society of Feline Medicine) geaccrediteerd als ‘Catfriendly Gold Clinic’. Als catfriendly kliniek zijn wij erop ingericht om katten zo goed mogelijk te behandelen, met zo min mogelijk stress. Goud is hierbij de hoogst haalbare status.

Een bezoekje aan de dierenarts is voor bijna alle katten (zeer) stressvol. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald, in een mandje gestopt en meegenomen naar een onbekende plek met vreemde geluiden, geuren en mensen. Door rekening te houden met hun behoeftes proberen wij dit met zo min mogelijk stress te laten verlopen.

Wachtkamer

In onze wachtkamer hebben wij een apart gedeelte voor katten. Op deze manier voorkomen wij dat ze veel in contact komen met andere dieren. De bank die wij in onze wachtkamer hebben staan is speciaal voor onze katteneigenaren. Je kunt het mandje van je kat hierbij ook van de grond af neerzetten, katten zitten namelijk niet graag laag op de grond. Zo voorkom je ook nog eens extra dat er een ongewenste hondensnuit tegen het mandje wordt geduwd. En heeft de kat mooi overzicht over de omgeving, iets wat katten erg prettig vinden.

Spreekkamervoor uw kat

Ook onze spreekkamerindeling is opgezet met het oog op een rustige, veilige omgeving voor jouw kat. Twee van onze spreekkamers worden enkel gebruikt door katten. Doordat ze geen andere diersoorten ruiken tijdens behandeling ervaren ze minder stress en laten ze behandeling beter toe. Onze artsen en paraveterinairen zijn erop gericht jouw dier zo voorzichtig mogelijk te hanteren. We vragen ook altijd een kleedje van thuis mee te nemen voor een vertrouwde geur. Gelukkig hebben we heel veel katten die op deze manier behandeling zonder problemen toelaten. Voor katten die ondanks de aangepaste benadering toch te bang of boos zijn maken we gebruik van een aantal hulpmiddelen. Is wat we altijd zullen vermijden is de kat in het nekvel vasthouden. 

Opname

Katten die verblijven in onze opname kunnen ook rekenen op een catfriendly behandeling. We hebben ook daar een aparte ruimte voor katten. Elke kat krijgt een eigen opnamehokje met vloerverwarming, lekker kleedje om op te liggen, een mogelijkheid om te schuilen, een kattenbak en natuurlijk eten en drinken (operatiepatiënten soms uitgezonderd).  Ook in de opname en bij de voorbereiding van operatiepatiënten hanteren we de catfriendly richtlijnen.

Tips voor thuis

Het beperken van de stress tijdens een dierenartsbezoekje begint al thuis. Door je bezoek zo goed mogelijk voor te bereiden kun je ook zelf een handje meehelpen:
  • Zorg dat het vervoersmandje een vertrouwd plekje is. Zet deze ergens in huis met een lekker dekentje erin zodat ze het als slaapplaats kunnen gebruiken
  • Is dat niet mogelijk, zorg dan altijd voor een fijn kleedje met een vertrouwde geur. Een handdoek of trui zijn ook prima geschikt.
  • Dek het vervoersmandje af als je je kat vervoert. Katten ervaren veel meer stress als ze alles kunnen zien, dan wanneer ze in een donkere ruimte zitten. Zeker met mandjes van draadgaas is het fijn als er een deken overheen zit.
  • Is het bekend dat jouw dier heel fel is bij de dierenarts? Neem dan van tevoren contact op. Vaak kan er met behulp van supplementen of eenmalige medicatie veel bereikt worden om een kat rustiger te maken voor behandeling op de kliniek.
  • Zet je kat bij binnenkomst (en bij het afrekenen) niet op de grond neer. Je mag het mandje bij ons altijd op de balie of de bank neerzetten.
Of het nu gaat om een controle, vaccinatie of operatie, je kunt bij ons altijd rekenen op een catfriendly behandeling. Voor het maken van een afspraak klik je hier  of bel je naar 072-5713132.