konijn en cavia

Heb je een konijn, cavia of een andere kleine knager? Bij ons kunt je terecht voor exact dezelfde goede zorg als voor honden en katten. Deze goede zorg begint al bij advies over juiste huisvesting en goede voeding. Helaas zijn hier nog veel misverstanden over. We zien bijvoorbeeld vaak problemen die veroorzaakt worden door verkeerde voeding. Heb je vragen of maak je je zorgen over de gezondheid van uw dier? Neem dan contact op met de kliniek.

STERILISATIE (VROUWELIJKE dier)

Wij adviseren vrouwelijk konijnen – ook wel voedsters genoemd –  altijd te steriliseren. Een niet-gesteriliseerd konijn heeft namelijk grote kans (tot wel 80%) op ontwikkelen van baarmoedertumoren vanaf een leeftijd van 2-4 jaar oud. Daarnaast is er ook kans op een baarmoederontsteking of cystes op de eierstokken. Sterilisatie voorkomt en verhelpt ook dominant gedrag. 

Wij adviseren konijnen te steriliseren tussen de 9 en 12 maanden. Vanaf 6 maanden is in overleg soms ook mogelijk. Echter zitten er meer risico’s verbonden aan operatie bij een jonger konijn. 

Elk konijn krijgt bij ons narcose op maat. Hierdoor zijn de narcoserisico’s klein. 

CASTRATIE (MANNELIJK dier)

Sterilisaties kunnen wij uitvoeren bij konijn en cavia. Medisch gezien is het aan te raden om vrouwelijke dieren te steriliseren. Bij cavia’s is dit het advies omdat deze onder invloed van hormonen vaak cystes op de eierstokken ontwikkelen. Iets wat slecht behandelbaar is. Bij konijnen geldt een soortgelijk advies. Circa 80% van de niet-gesteriliseerde konijnen ontwikkelt baarmoedertumoren op late leeftijd. Het beste is om sterilisatie te doen op 6-12 maanden leeftijd. Ook voor vrouwtjes geldt dat ze

vriendelijker worden na sterilisatie en zo makkelijker met andere vrouwtjes gehouden kunnen worden.

chippen

Het is ook mogelijk om uw konijn te laten chippen. Vaak wordt hier niet aan gedacht door eigenaren, maar zeker wanneer de konijnen buiten gehuisvest zijn, is dit zeer aan te raden. Het gebeurt nogal eens dat een konijn toch de tuin uit weet te glippen. De dierenambulance zal een gevonden konijn altijd checken op chip.