konijn en cavia

Heeft u een konijn, cavia of een andere kleine knager? Bij ons kunt u terecht voor exact dezelfde goede zorg als voor honden en katten. Deze goede zorg begint al bij advies over juiste huisvesting en goede voeding. Helaas zijn hier nog veel misverstanden over. We zien bijvoorbeeld vaak problemen die veroorzaakt worden door verkeerde voeding. Heeft u vragen of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw dier? Neem dan contact op met de kliniek.

STERILISATIE (VROUWELIJKE dier)

Sinds 2012 worden bij Dierenkliniek Middenwaard vrouwelijke cavia’s preventief gesteriliseerd. Medisch gezien was dit al jaren het advies vanwege de vaak voorkomende cysten op de eierstokken, maar de operatie- en anesthesierisico’s wogen eerder nog niet op tegen de medische voordelen. Door een nieuwe operatietechniek waar onze dierenartsen zich in hebben bekwaamd, zijn de operatie- en anesthesierisico’s dusdanig verkleind en de medische voordelen vergroot.

Voor meer informatie over huisvesting en voedsel kan u altijd contact opnemen.

CASTRATIE (MANNELIJK dier)

Sterilisaties kunnen wij uitvoeren bij konijn en cavia. Medisch gezien is het aan te raden om vrouwelijke dieren te steriliseren. Bij cavia’s is dit het advies omdat deze onder invloed van hormonen vaak cystes op de eierstokken ontwikkelen. Iets wat slecht behandelbaar is. Bij konijnen geldt een soortgelijk advies. Circa 80% van de niet-gesteriliseerde konijnen ontwikkelt baarmoedertumoren op late leeftijd. Het beste is om sterilisatie te doen op 6-12 maanden leeftijd. Ook voor vrouwtjes geldt dat ze

vriendelijker worden na sterilisatie en zo makkelijker met andere vrouwtjes gehouden kunnen worden.

chippen

Het is ook mogelijk om uw konijn te laten chippen. Vaak wordt hier niet aan gedacht door eigenaren, maar zeker wanneer de konijnen buiten gehuisvest zijn, is dit zeer aan te raden. Het gebeurt nogal eens dat een konijn toch de tuin uit weet te glippen. De dierenambulance zal een gevonden konijn altijd checken op chip.